Jak se pije káva v létě: 3 tipy, které osvěží
Snad se už dostáváme z dob, kdy slovo „ledová káva“ evokovalo v hypermarketu zakoupené a notně přeslazené „pitíčko“ s brčkem. Chuť kávy v něm nebyl schopen najít ani ten největší optimista. A pokud nechcete riskovat ani další kávu u stánku, kde vám jako ledovou kávu prodají rozmixovanou instantní směs, udělejte si kávu doma. Přinášíme tip na 3 neobyčejné chutě, které vás v létě dostanou.
1. Espresso tonic
Na první pohled možná nezvyklá kombinace, přitom překvapivě chutná a osvěžující. Jeho příprava je velmi jednoduchá. Do menší sklenice dejte led, tonik a zalijte horkým esspresem (nejlépe značky Mokaflor). Pokud byste časem chtěli více experimentovat, můžete Espresso tonic doplnit plátky limetky, citronu nebo třeba bezinkovým sirupem.
2. Affogato
Něco mezi dezertem a kávou. Chuť je jedinečná a je to přesně to co chcete, když vás trošku honí mlsná, ale nechcete nic velkého. Do skleničky (doporučujeme průhlednou, protože affogato vypadá na pohled skvěle) dejte kopeček (nebo dva J) zmrzliny. Nejlépe bude chutnat vanilková, stracciatella nebo jiná smetanová příchuť a zalijte šálkem espressa připraveného ze zrnkové kávy nebo kapsle. Horká a hořká chuť kávy v kombinaci se sladkou ledovou zmrzlinou je nezapomenutelný zážitek.
3. Caffé frappé
Známá klasika, která chutná skvěle. Do mixéru (nebo třeba do smoothie makeru) dejte espresso, 150 ml mléka (ideálně tučného), několik kostek ledu a pokud máte rádi kávu sladkou, tak přidejte i cukr. Vše rozmixujte do krémové pěny a podávejte ve vysoké sklenici s brčkem. Chuť vašeho frappé bude ovlivněna i volbou typu kávy. Pokud zvolíte 100% Arabicu, bude frappé jemnější a obsahovat méně kofeinu. V případě směsi 80% Arabica a 20% Robusta bude chuť výraznější a zemitější.