Můj sladký svět 2. díl – Květiny co nevadnou a voní po medu
Zdravím Vás z mého sladkého světa!
Jelikož za oknem fouká silný listopadový větřík, sedím doma, zahřívám se šálkem mátového čaje a přemýšlím, kterou z mnoha aktuálních ideí mám přenést na papír. Po velkém vnitřním boji mých jak jinak než sladkých myšlenek, jsem se rozhodla Vám tentokrát napsat o medových květinkách. Některé jsou rozkvetlé, jiné zatím v poupě, ale všechny jsou sladké a voňavé po domácím medu od včeliček z Jeseníku. Tímto zdravím včelaře a těším se na další várku medu! Ať už se rozhodnete péci medové řezy nebo perníčky, vždy se raději poohlédněte po domácím medovém nektaru, nejlépe přímo od včelaře. Váš výtvor pak bude nesrovnatelně křehčí a ta vůně se u Vás zabydlí na opravdu delší čas! Můj recept se zrodil nesprávným opsáním receptu od mé babičky. Nejspíš ve spěchu jsem opsala různé ingredience do dvou odlišných receptů, popletla gramáž a nakonec si recept opisovala babička, ale tentokrát ode mě !
Je mnoho receptů na perníčky a několik jich znáte jistě i Vy. Neznám domácnost, ve které by se tyto, podle mně bohužel jen sezónní dobroty nepekly. Většinou perníčky ale zdobíme nejčastěji jen na svátky jako jsou Vánoce a Velikonoce.
Mě uchvátily natolik, že jsem začala dělat medová srdíčka na svatební tabuli a „ Sweet koutky“ mým zákazníkům a tentokrát jsem si zase, leč je to spíše vánoční recept, přivolala jaro.
Postup je velmi jednoduchý! Využijete k němu svůj již ověřený recept na perníčky, nebo můžete vyzkoušet ten můj viz. níže.
Na samotné tvoření budete potřebovat formičku ve tvaru květiny, kousek obarveného marcipánu, špejle a mašličky.
Upečené květinky necháme vychladnout a nejlépe odležet na dva dny. Po té si je ozdobíme a to tentokrát marcipánovými květinkami, které tvoříme dle své fantazie, a přichytíme bílkovou polevou, která by měla být hustší konzistence.
Takto hotové je přilepíme zespodu na špejli a dozdobíme mašličkou.
Parádu Vám udělají v květináči, nebo i jen tak na stole. Krásně umí dotvořit atmosféru na sladkém baru, což je místo, kde se sejde více sladkých dobrot najednou.
Tak a teď si jen poznačte v kalendáři svátek toho, koho máte rádi a darujte mu tyto květinky. V roztomilém květináčku a originální dárkové taštičce si jej můžete objednat i u mě na www.luxusni-dorty.cz Tyto byly pro moji milou zákaznici Lenku, která se podílela na tomto nápadu darovat s láskou medové květinky místo těch živých a mě potěšila milým setkáním.
A ještě mě napadlo, co kdyby místo těch květinek… ale to až příště 🙂 já si dám teď pro změnu další várku mátového čaje a pak pomalým tempem do víru toho listopadového počasí.
Mějte se krásně,
Ze sladkého světa Vaše Jaroslava Kasálková
Recept:
450 g hladké mouky
3 celá vejce
150 g cukru
60 g domácího sádla
8 lžic teplého domácího medu
1 lžička mleté skořice
2 lžičky perníkového koření
2 lžičky sody
Postup:
Všechny ingredience smícháme a zpracujeme těsto, které necháme v lednici zabalené v igelitu odležet do druhého dne. Poté rozválíme na pomoučeném vále a vykrajujeme květiny a další tvary dle fantazie. Pečeme dozlatova v troubě na 180 °C a ještě teplé potíráme rozšlehaným vejcem.