PŘÍBĚH ČAJE – PRVNÍ ČÁST
Na slovenském venkově žili naši předkové bezprostředně v souladu s přírodou a naučili se využívat její dary. Mnohé choroby a neduhy se léčily domácí medicínou. Základní součástí receptury byl teplý vylouhovaný čaj z pečlivě nasbíraných bylinek. Přidal se med, špetka rozmačkaného česneku a silná domácí pálenka, později spiritus. Traduje se, že valaši, kteří obývali horské oblasti a většinu roku přežili na pastvinách, zvykli do medicíny přidávat i léčivý lůj z medvěda nebo ještě vzácnější z jezevce. Znalosti a mistrovství ovčáků objevili později i lékárníci a začali nápoj prodávat v lékárnách. Samozřejmě i každá babka bylinářka, která poznala tajemství bylinek, byla místním lidem uznávaná. Ten se jí nejednou uměl velmi štědře odvděčit. Každý měl svůj vlastní recept, ale všichni ho nazývali stejně – čaj.
Tatranský Čaj se vyrábí od roku 2003. Do nádherných designových lahví s typickým T se začal plnit začátkem roku 2010 a tehdy dostal i globální název – TATRATEA. Poctivý výběr prvotřídních čajů a bylin je pilířem, na kterém stojí základní chuť TATRATEA. Velmi důležitými prvky jsou taktéž líh, voda, cukr, ovocné destiláty a šťávy. Smícháním těchto ingrediencí vzniká kousek slovenské přírody ukryté v lahvi. Na výrobu TATRATEA se používá velmi jemný rafinovaný líh z cukrové řepy. Tento líh má vynikající analytické a senzorické vlastnost. Jednou z nich je mírně nasládlá chuť. Právě tato charakteristika dokonale zapadá do výsledné chuti produktu.
Velký význam pro kvalitu a chuť výsledného produktu má voda. Jelikož likéry TATRATEA jsou vyráběné v bezprostřední blízkosti Vysokých Tater, na jejich výrobu se používá voda přímo z nich. Soutok Zeleného a Bílého potoka vytváří tok Kežmarské Bílé vody, která je používaná na výrobu lahodného TATRATEA. Vedle ní vede stezka na Chatu u Zeleného plesa, která nabízí nádherné výhledy na Vysoké a Belianské Tatry. Povrchové vody z Tater jsou samy o sobě měkké vody, obsahují vyvážené množství minerálů a jsou vhodné na každodenní pití. Dalším specifikem vody, která je používaná na výrobu TATRATEA je použití kamene šungit, který zbavuje vodu elektromagnetického smogu, má silnou schopnost očišťovat vodu od těžkých kovů a jiných organických a neorganických znečištění. V likérce pod Tatrami však ještě vodu revitalizují Grander filtrem, který upravuje krystalickou mřížku vody. Je to speciální přístroj, který vodu „oživuje“. Díky němu zůstane déle čerstvá, svěží, jemnější a má lepší chuť.
Ovocné šťávy vyrobené z prvotřídního ovoce vytvářejí plnou chuť TATRATEA. Ovocné destiláty přidávají dominantní vůni zralého ovoce, která zvýrazňuje celkový zážitek. Jednotlivé TATRATEA se od sebe neodlišují jen procentuální složkou alkoholu, ale i ovocnou směsí, případně poměrem bylinek. V produktových řadách proto můžete najít například broskev, citrusové plody či exotický acai. Všechny však stále stojí na základní čajové bázi.
Cukr patří mezi hlavní složky alkoholických nápojů a při likérech obzvlášť. Aby naše tělo umělo TATRATEA lehce přijmout a jednodušeji zpracovat, používá se řepný cukr, který se pomalým ohříváním rozloží na jednoduché cukry – glukózu a fruktózu. Smícháním s vodou a následným povařením vzniká cukrový sirup, který se přidává do hotového koncentrátu. Ten je nejdůležitější součástí TATRATEA. Vzniká smícháním jednotlivých extraktů, získaných speciální macerací. Jak tyto macerace probíhají, jaké bylinky, čaje a další ingredience se do něj přidávají, v čem tkví tajemství duše TATRATEA, se dočtete v dalším článku.